De film Monster draait bij Concordia.
De film Monster draait bij Concordia.

Films Monster en Summer of Soul te zien in filmzaal Concordia

Algemeen

Concordia heeft nieuwe films. Mark Drenth bespreekt ze.

Monster: ingenieuze nieuwe speelfilm van maker Shoplifters

Wanneer de jonge Minato zich vreemd begint te gedragen, voelt zijn moeder dat er iets mis is. Wanneer ze ontdekt dat een leraar verantwoordelijk is, stormt ze de school binnen en wil zij weten wat er aan de hand is. Monster is de nieuwe film van de Japanse grootmeester Kore-eda Hirokazu, de maker van fraaie Japanse drama’s als Nobody Knows, Like Father Like Son en het met de Gouden Palm bekroonde Shoplifters. Zijn nieuwste film Monster werd afgelopen jaar op het filmfestival in Cannes bekroond voor het ingenieuze scenario en is vanaf deze week in Nederland te zien.

Best of IDFA: een middag vol met de beste films van het afgelopen IDFA-festival

Beleef het beste van het afgelopen International Documentary Film Festival Amsterdam. Vanaf zaterdag 20 januari zijn de beste films bij Concordia te zien. Het programma opent met Life Is Beautiful van de jonge Palestijnse filmmaker Mohamad Jabaly, die tijdens een uitwisseling in Noorwegen vast komt te zitten, omdat de grenzen van Gaza dichtzitten. Daarna volgt de korte film Sister of Mine, dat werd bekroond met de prijs voor de beste jeugddocumentaire. Hoogtepunt van het programma is het Armeense 1489, over het Armeens-Azerbeidzjaanse conflict, winnaar van de prijs voor de beste film. De middag wordt afgesloten met publieksfavoriet Queendom over de 21-jarige non-binaire performancekunstenaar Gena die met duct-tape, afvalmateriaal en make-up uitzinnige creaties maakt voor haar performances en accounts op social media. Op onwaarschijnlijk hoge hakken trekt ze als een buitenaards wezen door de straten en metrostations van Moskou uit protest tegen de op handen zijnde oorlog in Oekraïne en het geweld tegen de lhbtiq+-gemeenschap.

Summer of Soul: muziekfilm met inleiding door Jasper Slaghuis

Elke derde maandag van de maand programmeren Concordia, Metropool en Muziekbank Enschede een muziekfilm of documentaire. Aanstaande maandag is dat Summer of Soul, gemaakt rond een episch evenement dat de zwarte geschiedenis, cultuur en mode vierde. In de zomer van 1969, slechts 160 kilometer ten zuiden van Woodstock, werd het Harlem Cultural Festival gefilmd. De beelden zijn nooit gezien en grotendeels vergeten - tot deze film. Met opnames van Stevie Wonder, Nina Simone, Sly and the Family Stone, Mahalia Jackson, B.B. King en meer.

Afbeelding
Foodfestival Stoer Voer in het G.J. Van Heekpark FOTO'S 18 uur geleden
Kaliber geeft cursussen op locaties in Wierden, Tubbergen en Hellendoorn,
Kaliber houdt unieke Blokfluitdag op 29 juni gisteren
Afbeelding
'Noaberschap: Antwoord op vergrijzing in Twente en Achterhoek' 31 mei, 17:44
Zomergasten spelen op het carillon.
Carillon: zomergasten 31 mei, 14:03
De Sprakeltoer start bij LSV.
Sprakeltoer start bij LSV in Lonneker 31 mei, 12:17
STEM houdt een Meezingconcert in de Ontmoetingskerk.
Meezingconcert STEM met Händel's Messiah 31 mei, 12:00
Afbeelding
Comfortabele T-shirts voor elke gelegenheid 31 mei, 11:52
Afbeelding
Loakstenencommissie SHSEL houdt een fietstocht 30 mei, 14:46